Новини Профспілки

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

14-16 червня на базі Демидівської об’єднаної територіальної організації Профспілки рада Рівненської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на завершення навчального року провела розширене засідання президії і  семінар-навчання голів територіальних профспілкових організацій на тему: «Сучасний стан профспілкового руху в галузі освіти та шляхи вдосконалення профспілкової роботи в обласному галузевому профоб’єднанні».

Відкрив семінар Юрій Кравець, голова  обласної організації Профспілки, який акцентував увагу присутніх на досягненнях та викликах у  роботі організації у форс-мажорних умовах – пандемії короновірусу та воєнного стану.

Час диктує нові вимоги і до соціальних партнерів: голови профспілкових організацій з керівниками освітою разом, як ніколи, мають оперативно реагувати на виклики часу, допомагати спілчанам - освітянам тримати руку на пульсі життя, - сказав він.

Марія Ковальчук, заступник голови обласної ради Профспілки, проаналізувала основні заходи центральних органів державної влади, МОНУ, профспілок, дії та вимоги галузевої Профспілки, обласної ради Профспілки щодо питань соціально-економічного та правового захисту працівників.

Вона зупинилася на заходах, які потребували чимало зусиль з боку профспілкової сторони для позитивного вирішення:

- збереження зарплат та доплат працівникам освіти в час пандемії коронавірусу і в період воєнного часу,

- зупинення дискримінації за віковою ознакою,

- відновлення тривалості щорічної  відпустки педагогічним і науково-педагогічним працівникам у літній період встановленої законодавством  до 56 календарних днів,

- скорочення робочих місць і звільнення працівників за ініціативою роботодавця, тощо.

Дискутуючи, учасники семінару резюмували, що до екватора каденції спілчани дійшли з певними досягненнями, проте попереду ще багато питань, що потребують вирішення. У першу чергу це: посилення представницької функції Профспілки, активних колективних дій на захист людей праці; зміна психології членів профспілки від споживацьких до активних дій; гідні заробітні плати працівникам освіти; використання освітньої субвенції виключно за призначенням – на заробітну плату; встановлення фіксованого 30% розміру від посадового окладу  надбавки за престижність праці педагогічним та іншим працівникам, тощо.

  • З перемогою усе це нам під силу! А ще, надію вселяє і те, що у цей непростий важкий для нас час, ми не самі: нас підтримують з Інтернаціоналу освіти та колеги з профспілок різних країн, - запевнив Юрій Кравець, голова обласної ради Профспілки.

Оксана Теслюк, голова Демидівської ОТОП, Віра Твердюк, голова Дубровицької ОТОП (1986-2023р.р) та  Галина Шендера, голова Млинівської ОТОП  поділилися досвідом роботи профспілкових організацій в умовах воєнного стану.

Віра Твердюк, презентуючи досвід співпраці Дубровицької ОТОП, її організаційних ланок з органами управління освітою, адміністраціями закладів освіти територіальних громад, підкреслила, що вміння чути один одного, знаходити компроміс - запорука успіху у вирішенні проблемних питань у трудових колективах.

На семінарі йшлося і про здійснення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства в освіті. Георгій Антипчук, юрисконсульт-правовий інспектор РООП, надав практичних порад з цього напрямку роботи.

Учасники семінару відвідали Боремельський ліцей Боремельської сільської ради Рівненської області, де їх зустріли щирі, світлі, добрі, щасливі люди, які вміють дарувати радість іншим.

Надія Кротік, директор ліцею та Людмила Вознюк, голова п.п.о закладу продемонстрували співпрацю, яка сприяла вагомим досягненням колективу в освітньому процесі. Будь який захід чи подія у закладі планується та проводиться за участі адміністрації та профкому.

У час, коли в полум'ї битв народжується нова історія країни, коли увесь світ спостерігає за стійкістю, єдністю і хоробрістю українців, які самовіддано боронять свої землі,  ми усвідомлено, без вагань стали і на волонтерський шлях, з якого не сходимо ні на мить, - перехоплюючи одна в одної естафету, розповідали вони.

Гордість, щем в душі, сльози на очах супроводжували презентацію власноруч сконструйованого вчителями приладу для нарізання стрічок для  масксіток, які вже на професійному рівні, на замовлення військових плетуть усі працівники та учні.

Зустріч з колективом закладу завершилася теплими словами вдячності за відповідальне ставлення до справи, небайдужість, витримку та теплоту сердець.

Усі були одностайними в тому, що співпраця сторін соціального діалогу – це повага, довіра і  підтримка, відкриті ділові дискусії, які мають на меті пошук спільних точок дотику на користь освітянина.

На завершення учасники семінару теплими словами, спогадами і подарунками вшанували ветеранів-профспілковців, відвідали Національний історико-меморіальний заповідник «Козацькі Могили» -й комплекс пам'яток в селі Пляшева Дубенського району Рівненської області. На нижньому ярусі Георгіївської меморіальної церкви схилили голови і помолилися перед саркофагом з останками тисяч козаків і селян, що брали участь у Берестецькій битві 1651 року під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького та тих, хто відійшов у засвіти, захищаючи українську землю і всіх нас від російської навали!

Прес центр ООП

Корисні посилання

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок