Новини Профспілки

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

#У_галузевих_профспілках_освіта_і_наука #Засідання_президії

22 березня 2023 року, у форматі очному та дистанційному відбулося розширене засідання президії Рівненської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України за участі М.Х. Шершуна, голови Федерації профспілок області.

На порядок денний розширеного засідання Президії було винесено два основних питання: «Про стан виконання Заходів щодо критичних зауважень і пропозицій, висловлених у ході з ХХІ звітно-виборної конференції Рівненської  обласної організації  Профспілки працівників освіти і науки України» та «Про стан виконання постанови ЗР №5 від 09.02.2022 «Про профспілкове членство та заходи щодо організаційного зміцнення обласної організації Профспілки».

У вступному слові Юрій Кравець, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України сказав:
- «Нинішня ситуація у профспілковому русі диктує порядок денний засідань колегіальних виборних органів профспілкових організацій.

Останнім часом для нас актуальним є питання організаційного зміцнення обласної профспілкової організації . У профспілковий рух області, і не тільки нашої, внесла корективи адміністративно-територіальна реформа. У результаті було проведено реформу структури ООП. Вона стала успішною. Однак цієї реформи для подальшої успішної роботи профорганізацій не достатньо. Повернемось до того, що основою профспілок є первинні профспілкові організації. Їм потрібна підтримка, мобілізація позитивної мотивації профспілкового членства на усіх рівнях.

Має бути неабияка підтримка профспілкових лідерів первинок, у тому числі заохочення і стимулювання їх громадської роботи. Ми думаємо над тим, як матеріально заохотити голів профспілкових первинок. Внесені питання на сьогоднішнє засідання президії, це – пошук таких форм і методів роботи, які б забезпечили піднесення рівня організаційної роботи для стабільності структури ООП, її організаційне підвищення ефективності основної функції Профспілки.

Без сумніву, що умовах війни, як ніколи самодисципліна, самоконтроль набуває неабиякого значення.

Саме тому, питання стану виконання, прийнятих раніше рішень щодо профспілкового членства та заходів щодо організаційного зміцнення обласної організації Профспілки та критичних зауважень і пропозицій, висловлених у ході з ХХІ звітно-виборної конференції Рівненської  обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, розглядалося на основі самоаналізу.
Члени президії М. Ковальчук, заступник голови ради, В.Твердюк, голова Дубровицької ОТОП, З. Засєкіна, голова Рівненської МОП, Т. Горощук, голова Дубенської МОП, І Маренюк, голова Дубенської РОП, критично оцінили проведену роботу. Зауважили, що завдяки спільній наполегливій роботі вдалося більшість, взятих на себе зобов’язань із зазначених вище питань, реалізувати.

Обласною радою та оргланками аналізувався стан соціально-економічних аспектів в трудових колективах закладів освіти, зокрема щодо:
- своєчасної та повної оплати праці;
- забезпечення прав працівників при організації дистанційної форми роботи, у випадку оголошення, з ініціативи роботодавця, простою;
- недопущення примушування працівників до написання заяв  на відпустку без збереження заробітної плати;
- правомірності та дотримання процедури звільнення членів Профспілки з ініціативи роботодавця  в умовах воєнного стану;
- дотримання чинного законодавства при наданні відпустки з одночасним наданням  матеріальної допомоги на оздоровлення;
-  використання освітньої субвенції лише  на оплату праці  педагогічних працівників, тощо.

З метою соціально-економічного захисту спілчан на підтримку позиції ЦК Профспілки обласною радою Профспілки, оргланками ООП надіслано листи та звернення Народним депутатам Верховної Ради України (від Рівненщини О. Ковальчуку, В. М'ялику, С. Литвиненку, О. Алексійчуку, Д. Соломчуку, Р. Іванісову, О. Салійчуку), Голові Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України, Міністерству освіти і науки України, Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України,  Федерації профспілок України, Спільному представницькому органу об’єднань профспілок, Уповноваженому з прав людини щодо:
*забезпечення видатками освітньої галузі у розмірі не менше ніж 7 % ВВП відповідно до статті 78 закону «Про освіту»,
*формульного розподілу освітньої субвенції між бюджетами ОТГ, передбаченої у проекті Державного бюджету України на 2021 рік,
*неприпустимості дискримінаційних норм Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020№ 463-IX., в тому числі дискримінації в галузі праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, які отримують пенсію за віком,
*фінансового забезпечення проведення профілактичних медичних оглядів педагогічних працівників,
*необхідності забезпечення виконання норм частини 2 статті 61 закону «Про освіту» щодо встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі 3 мінімальних заробітних плат та підвищення його не менше ніж на 10 % за кожною наступною кваліфікаційною категорією,
*необхідності забезпечення державою захисту педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників закладів освіти, які здійснюють та забезпечують освітній процес в умовах оголошеного Кабінетом Міністрів України карантину у зв’язку з гострою респіраторною хворобою COVID-19, тощо.
* передбачення при розгляді у другому читанні законопроєкту України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» видатків на освіту відповідно до норм законодавства, реалізації ст.57-1 Закону України «Про освіту» щодо державних гарантій в умовах воєнного стану.

Обласною радою Профспілки щомісячно до організаційних ланок надсилається інформація про залишки субвенції в розрізі всіх територіальних громад, з метою відповідного реагування.
Виборними органами Березнівської, Гощанської, Здолбунівської, Костопільської, Млинівської, Рокитнівської ОТОП, Сарненської РОП,  Вараської, Дубенської, Рівненської МОП здійснюється контроль за розподілом освітньої субвенції. Проте, зазначене питання, за участю голови, розглядалося на нараді керівників закладів освіти лише Гощанської громади (14.02.2023).
У більшості громад області (окрім Рівненської міської громади) фіксувалися залишки освітньої субвенції.

Педпрацівники вчасно отримували заробітну плату, проте не в повному обсязі. З метою економії освітньої субвенції у більшості закладів освіти надбавка за престижність педагогічної праці виплачувалася від 5 до 20%, 30% надбавки, як правило, отримували вчителі початкових класів, які працювали за програмою НУШ. В окремих громадах призупинялися виплати за перевірку зошитів, класне керівництво, обслуговування кабінетів, гурткову роботу.
Виборні органи територіальних профспілкових організацій намагалися впливати на недопущення використання штучно зекономленої освітньої субвенції не за призначенням. Так, залишки субвенції, що акумулювалися у закладах освіти Костопільської, Сарненської, Рокитнівської, Дубенської громад, завдячуючи співпраці профспілкових виборних органів та адміністрацій закладів освіти, було скеровано на виплату премій у кінці року.
Профспілкова робота переважно проводилася дистанційно. Спілчани опанували роботу на платформах ZOOM та MЕЕT. 

Для швидкого оперативного інформування спілчан виборними органами Профспілки створені у Viber, Telegram та Facebook групи «Профспілка» «Освітянська рада», «Президія», тощо. Активно працюють у цьому напрямку Березнівська, Костопільська ОТОП та Рівненська МОП.

У ході обговорення питань члени президії визначили завдання, що потребують постійної уваги, зокрема:
• налагодження системної роботи з органами місцевого самоврядування та роботодавцем, особливо у первинних профспілкових організаціях;
•  донесення інформації до лідерів первинок і кожного члена Профспілки про спільну профспілкову діяльність
• налагодження системи стимулювання профспілкового активу з врахуванням досягнень у профспілковій діяльності та профспілкових нагород усіх рівнів тощо, а тому залишили їх на контролі.

М. Шершун, голова ФПО, підсумовуючи почуте на засідання, відмітив, високій рівень підготовки освітянської Президії, організаційно та за смисловим наповненням. Також, він розповів присутнім про роботу Федерації профспілок області під час воєнного стану та про роботу Гуманітарного штабу ФПО, який був створений на початку повномасштабного вторгнення, задля акумулювання коштів для надання допомоги ЗСУ, вимушеним переселенцям та теробороні області.

Корисні посилання

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок