Новини з регіонів

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

Директора Малої академії наук офіційно призначили новим міністром освіти і науки. Це наш Оксен Лісовий, про якого багато може сказати навіть дрібка фактів із життєпису: він науковець — кандидат філософських наук, автор понад 250 наукових публікацій; він інноватор — засновник першого в Україні Музею науки з інтерактивними експонатами й освітніми програмами; а з 2022 року він ще й військовий — доброволець 95-ї бригади ДШВ, що виконував завдання на самісінькому нулі. 

Але нині, на честь новопризначення розповідаємо про Оксена детальніше разом із нашими вихованцями. 

Стаття-добірка цитат МАНівців про Оксена-2

Оксен Лісовий народився 21 липня 1972 року. Його батьки — подружжя українських дисидентів Лісових: філософа Василя та педагогині Віри. У часи заслання батька до Сибіру сім’я жила на Забайкаллі. Оксен так згадує про ті часи: «Там, звісно, не було телевізора, не було ніяких розваг, інтернету, звісно, теж, і мені залишалося лише читати книжки, дуже-дуже багато книжок. Саме завдяки читанню я став тим, ким є, бо ті години з книжками навчили мене не тільки розкуто вигадувати, фантазувати — тобто бути креативним, а й сформували вміння все це чітко висловлювати, а отже — досягати».

Вже із 17 років Оксен розпочав педагогічну практику: викладав художні дисципліни в гуртках при школах і фехтування у скаутській організації «Січ», історичному клубі КНУ імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянському колегіумі. 

А ось у 2004 році Оксен Лісовий очолив Малу академію наук. Спершу сформував команду з 7 людей, а нині керує вже більш як 300 методистами, педагогами, науковцями та інженерами. За час роботи розробив і реалізував систему прозорості наймасштабнішого інтелектуального змагання країни для школярів — Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів учнів — членів НЦ «МАНУ». Також у 2010-му відродив практику організації літніх наукових шкіл на нових принципах — зараз до них щороку долучається дедалі більше дітей. Крім того, за сприяння Оксена МАН відкрила перший інтерактивний простір в Україні — київський Музей науки, запустила всеукраїнський проєкт для учнів 8–10 класів, що навчає втілювати мрії, — «Агенти змін» — та бізнес-інкубатор «Ukrainian Future» — простір, що допомагає стартаперам створити бізнес-план, залучити інвесторів і втілити власний проєкт у життя.

Під час повномасштабної війни Оксен поєднав роботу в Малій академії наук зі службою в лавах ЗСУ. «Я доброволець, виконую всі бойові завдання командира підрозділу, але не отримую заробітну плату від ЗСУ, а зберігаю своє основне місце роботи. Службові обов’язки я виконую дистанційно. Відпрацьовувати всі наради, документи та рішення за наявності Starlink і досвіду роботи організації в умовах пандемії — взагалі не питання», — розповідає Оксен.

Стаття-добірка цитат МАНівців про Оксена-1

Ми розпитали вихованців Малої академії наук про Оксена та новину щодо його новопризначення.

Назар Поночевний, який створив інтелектуальний сервіс із добору музики «Harmix»:

«Мала академія наук подарувала Україні велику кількість науковців та інноваторів. Звичайно, що це не було б можливим без Оксена та його професійної команди. 

Моя наукова діяльність теж почалась у МАН, і робота з Оксеном та його командою допомогла мені створити власний AI-стартап “Harmix”, який нещодавно залучив пів мільйона доларів від відомого північноамериканського інвестора. Наша запатентована технологія вже допомагає понад 30 000 відеокреаторів у більш ніж 90 країнах світу. Щиро радий за новопризначення Оксена міністром освіти і науки. Вже очікую нову хвилю інновацій».

Павло Вернидуб, який отримав почесну відзнаку в категорії «Бізнес» на міжнародному конкурсі екопроєктів — GENIUS Olympiad — у 2022 році:

«На мою особисту думку, Оксен — це неймовірна людина! Поєднання хоробрості, самовідданості та працелюбності. Поки люди звертають увагу здебільшого на його службу в лавах ЗСУ, залишається непоміченою неймовірна праця цієї людини в області науки та освіти в цілому. Завдяки досягненням Оксена та його команди так звані позакласні заняття набули сенсу для студентів різного віку. Також, на жаль, залишається несправедливо недооціненою його робота над іншими проєктами, як-от бізнес-інкубатором “Ukrainian Future”. Бачачи таких людей і такі прецеденти, я починаю вірити в гарне майбутнє освіти та України». 

Владислав Волков — учасник Student Spaceflight Experiments Program, який у 2022-му запустив свій проєкт у космос на ракеті «SpaceX Dragon»:

«В останній час українська освіта знаходиться під постійним тиском зовнішніх подій: 2014 рік, пандемія, повномасштабна війна. Як на мене, новому міністру освіти буде дуже нелегко зберігати поточний рівень освіти студентів і школярів, а також приймати рішення щодо його підвищення. Але мені точно відомо, що Оксен Лісовий є патріотом і зробить усе можливе для покращення майбутнього України».

Максим Матвієвський — переможець Міжнародної виставки винаходів і дизайну в Гаосюні — KIDE, який дослідив розповсюдження гравітаційних хвиль у неоднорідному космічному просторі в умовах розширення Всесвіту:

«Я вважаю, що новопризначення принесе конче потрібні позитивні зміни у сучасній освітній системі, оскільки за час керівництва Оксена Малою академією наук України остання кардинально змінилася й почала відповідати сьогоденним вимогам. Так само, вірю, станеться і з навчальними інституціями загалом».

Вікторія Панченко, яка виборола медаль на GENIUS Olympiad та отримала стипендію на навчання в американському виші у 2021 році:

«Я з невеликого міста на Херсонщині. Завдяки Оксену Лісовому МАН вийшов на міжнародний рівень, і тепер я маю змогу представити свій проєкт світу. Саме під керівництвом Оксена Лісового МАН отримала нове дихання надала, можливість простим школярам заявити про свої ідеї».

Діана Богатир — переможниця Міжнародного змагання винаходів та інновацій у Канаді «iCAN» у 2022-му, дівчина здобула золоту медаль і спеціальну нагороду від Organization for Creativity, Innovation, and Invention Promotion (OCIIP):

«З Оксеном Лісовим особисто не знайома, але була дуже рада, коли почула новину про новопризначення його міністром освіти і науки. Завдяки “UF Incubator”, бізнес-інкубатору Малої академії наук, почала свій шлях у розвитку наукових робіт, стартапів, почала брати участь та отримувати нагороди на всеукраїнських та міжнародних технічних конкурсах. Дуже вдячна МАН за такий цінний досвід.

Я впевнена, що тепер освіта почне стрімкіше розвиватись, збільшиться заохочення молоді розвиватись у науковій діяльності».

Михайло Гарькавець — учасник Student Spaceflight Experiments Program, який у 2022-му запустив свій проєкт у космос на ракеті «SpaceX Dragon»:

«Я особисто Оксена не знаю, але багато чув про нього з новин. Також бачив його онлайн, коли він проголошував промову для фіналу Конкурсу-захисту 2021/2022 років. 

В Оксені мені дуже подобається його хоробрість, внутрішня сила та розуміння своєї відповідальності за майбутнє України. Також надихає його біографія: змалку відчув тиск імперії, вистояв, здобув освіту, працює, виховує своїх дітей і ще тисячі учнів Малої академії наук. З початком повномасштабного вторгнення Росії пішов служити в ЗСУ. Для мене Оксен може слугувати взірцем і прикладом. Я думаю, за такими людьми майбутнє».

Ілона Тилевна, яка створила програмне забезпечення, що допоможе забудовникам проєктувати житлові райони відповідно до будівельних норм, і виборола золоту нагороду на інноваційному шоу «INOVA»:

«Навчаюся в 11 класі, нині дуже стурбована освітою та наукою в Україні, адже це моє майбутнє. Коли я дізналася, що, імовірно, Оксен Лісовий стане новим міністром, була дуже приємно здивована. Адже саме завдяки йому та його команді отримала можливість брати участь у конкурсах, перемагати, здобувати новий досвід. Для мене ці враження стали незабутніми, і щоразу, коли я за кордоном представляла МАН та Україну на міжнародній арені, робила це з величезною гордістю. Я бачу, що Мала академія наук в Україні та світі стала брендом — престижним і відомим. Зараз бути вихованкою МАН — це мати можливості. Я потрапила в те покоління, що прийшло вже після великої реформи Конкурсу-захисту, але мої вчителі та старші друзі ще пам’ятають, як було раніше. Я хочу, щоб не тільки МАН, а й українська освіта загалом стала брендом. Як я вже сказала, брендом крутим, престижним, відомим. Я впевнена, що саме Оксен Лісовий може це зробити, адже це та людина, що дійсно хоче щось змінити, і найголовніше — має на це сили».

Анна Фесун, яка виборола золоту медаль і спеціальну нагороду від Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills (TISIAS) на Міжнародному змаганні винаходів та інновацій в Канаді «iCAN» у 2022-му: 

«Насправді я була неймовірно рада, коли побачила новину про можливе призначення Оксена Лісового міністром освіти. Я навіть переслала всім своїм друзям це повідомлення. За всі роки, скільки я є вихованкою МАН, для мене ця спільнота стала віддушиною та навіть маленькою родиною. Гадаю, Оксен Лісовий — це саме та людина, на яку так довго чекали освітяни. Я завжди захоплювалася ним як директором, як науковцем і взагалі як людиною. Саме тому я впевнена, що наша освітня галузь стане сильнішою та прогресивнішою під його керівництвом».

Ілюстрації: Анастасія Василенко

джерело

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок