Новини Профспілки

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

Студента денної форми навчання або аспіранта приймайте на роботу на загальних засадах. Як правило, такі особи працевлаштовуються на умовах неповного робочого часу, щоб мати змогу відвідувати заняття у закладі освіти. Однак особу працевлаштовуйте на основне місце роботи, а не за сумісництвом.

Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на трудову діяльність у позанавчальний час (п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII).

Видайте наказ про прийняття на роботуПовідомте ДПС. Оформте особову картку.

Ситуації до теми

Чи не втратить стипендію студент після працевлаштування ?

Ні.

Факт працевлаштування не впливає на право студента отримувати стипендію. Стипендії призначають студентам за результатами навчання у закладах професійної/професійно-технічної освіти і закладах вищої освіти/наукових установах (пп. 1 п. 4 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 № 882; далі - Порядок).

   На час проходження практики або іншої трудової діяльності, яка провадиться з дозволу навчального закладу, стипендіат зберігає право отримувати стипендію (абз. 6 п. 6 Порядку).          Однак, навіть за умови, що претендент на працевлаштування такого дозволу не отримав, підстави позбавити його стипендіального забезпечення відсутні

  Чи є сумісництвом робота за трудовим договором студента денної форми навчання ЗВО?

 

     Ні, робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом.

     Якщо працевлаштовується студент стаціонару, підприємство укладає з ним трудовий договір за основним місцем роботи.

    Якщо для студента це перше місце роботи, підприємство оформлює йому трудову книжку за його бажанням не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу (ч. 2 ст. 48 КЗпП). Аналогічну позицію висловило Мінсоцполітики в листах:

- від 25.05.2015 № 198/06/186-15. У ньому процитовано частину 3 пункту 14 постанови Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 № 13: «Робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах»;

- від 25.07.2014 № 301/13/116-14 - трудове законодавство не обмежує студенів ЗВО поєднувати роботу і навчання. Зокрема, студентів, які навчаються за денною/очною формою навчання. Тому роботодавець має право приймати на роботу таких працівників, зокрема, на умовах повного робочого часу.

Чи укладати трудовий договір зі студентом, що навчається за дуальною формою ?

 

   Так, оформте прийняття на роботу.

   Особливості застосування форм здобуття освіти для різних рівнів освіти можуть визначати спеціальні закони (ч. 11 ст. 9 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII; далі — Закон про освіту). Положення про форми здобуття освіти затверджує центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки (ч. 12 ст. 9 Закону про освіту).

   Дуальна освіта є однією з форм здобуття вищої освіти (ч. 1 ст. 49 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII; далі - Закон про вищу освіту).

                                      Дуальна форма навчання

    Договір між закладом вищої освіти (ЗВО) та роботодавцем передбачає:

порядок працевлаштування здобувача вищої освіти та оплати його праці;

обсяг та очікувані результати навчання здобувача вищої освіти на робочому місці;

зобов’язання ЗВО та роботодавця в частині виконання здобувачем вищої освіти індивідуального навчального плану на робочому місці;

порядок оцінювання результатів навчання, здобутих на робочому місці.

   Підстава - частина шоста статті 49 Закону про вищу освіту.

   Положення про основні форми здобуття вищої освіти затверджує МОН (ч. 8 ст. 49 Закону про вищу освіту). МОН наказом від 13.04.2023 № 426 затвердило Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти (далі - Положення).

   Навчання на робочому місці/робочих місцях здійснюється шляхом виконання трудових функцій відповідно до трудового договору. Виконання освітньої програми за дуальною формою може передбачати навчання здобувача зі зміною робочих місць у роботодавця або його навчання на робочих місцях у кількох роботодавців (п. 5 розд. І Положення).

Хто подає клопотання про встановлення індивідуального графіка навчання працівнику-студенту ?

 

   Працівник-студент (далі - студент) сам визначає, чи потрібен йому індивідуальний графік навчання. Якщо так - звертається до закладу освіти із заявою.

   Працевлаштування або стажування студента денної форми навчання підприємство може організувати в різний спосіб. Якщо студент працює неповний робочий час, він може навчатися на загальних засадах. За інших умов - студент вирішує, з якою формою навчання зручно поєднувати роботу.

   Заклади вищої освіти (ЗВО) самостійно визначають форми навчання та організовують освітній процес (п. 2 ч. 2 ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII; далі - Закон про вищу освіту). Зокрема, ЗВО організовують освітній процес за формою індивідуальних занять (п. 2 ч. 2 ст. 50 Закону про вищу освіту). Студенти ЗВО мають право на участь у формуванні індивідуального навчального плану (п. 21 ч. 1 ст. 62 Закону про вищу освіту).

   Встановлення індивідуального графіка навчання є правом ЗВО. Таку можливість прописують у локальних документах, наприклад статуті чи положенні про індивідуальний графік навчання. У них зазначають умови запровадження, наприклад відсутність академічної заборгованості у студента.

   Для того щоб встановити індивідуальний графік, студент звертається із заявою. Приклад заяви наводять у положенні про індивідуальний графік навчання. Якщо положення відсутнє - заяву пишуть у довільній формі. У заяві студент вказує назви дисциплін, які він хоче вивчати за індивідуальним графіком, та підстави для його встановлення. Студент надає документ, що підтверджує потребу в індивідуальному графіку. Наприклад, довідку про працевлаштування.

   Отже, підприємство не ініціює встановлення студенту індивідуального графіка навчання, а лише видає на його прохання довідку про працевлаштування. Студент сам звертається до ЗВО із проханням встановити йому індивідуальний графік навчання.

  Чи можна прийняти на повну ставку аспіранта денної форми навчання, який отримує стипендію ?

 

 Так.

   Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на трудову діяльність у позанавчальний час (п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII; далі - Закон про вищу освіту).

    Порядок призначення і виплати стипендій затвердив КМУ постановою від 12.07.2004 № 882 (в редакції постанови КМУ від 28.12.2016 № 1050; далі - Порядок № 882). Дія Порядку 882 поширюється, зокрема, на аспірантів і докторантів, які навчаються за денною формою навчання (з відривом від виробництва) у закладах освіти або наукових установах (далі — заклади освіти) за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету (пп. 8 п. 1 Порядку № 882).

   Стипендії аспірантам, які навчаються за денною формою навчання (з відривом від виробництва) призначають на підставі наказу про зарахування до закладів освіти (абз. 3 пп. 1 п. 4 Порядку № 882).

Асистенти-стажисти, аспіранти, докторанти мають право на трудову діяльність у позанавчальний час. Академічну стипендію, призначену відповідно до Порядку № 882, виплачують у повному обсязі (абз. 5 п. 19 Порядку № 882).

   На час проходження практики або провадження іншої трудової діяльності з дозволу навчального закладу стипендіат зберігає право отримувати стипендію (абз. 6 п. 6 Порядку № 882).

                                                                                                                             Зразок наказу по прийняття на роботу студента

                                      НАКАЗ

11.09.2024                              Рівне                                              № 27/к/тр

 Про прийняття на

 роботу на умовах

 неповного робочого тижня
 Катерини Іванчук

Керуючись статтею 56 Кодексу законів про працю України,

ПРИЙНЯТИ:

  ІВАНЧУК  Катерину Іванівну на посаду  бухгалтера із 12 вересня 2024 р. за основним місцем роботи на умовах неповного робочого тижня тривалістю три робочих дні на тиждень, а саме: понеділок, середа, п’ятниця, зі строком випробування три місяці, посадовим окладом 6 500 грн на місяць та оплатою пропорційно відпрацьованому часу.

Підстава: заява  Іванчук К,І.  від  09.09.2024, зареєстрована за № 38.

Директор                                                                                            Петро   МАКСИМЧУК

 

Візи, відмітки про ознайомлення з наказом

та проведення вступного інструктажу

 

Корисні посилання

Гімн профспілок