Новини Профспілки

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

Хто надрукує дефіцитні підручники, чи зросте оплата праці вчителів та як планують подолати освітні втрати — очільник МОН України анонсує впровадження кардинальних змін.

Всеосвіта підготувала для вас добірку відповідей Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з інтерв’ю онлайн-ресурсу NV (New Voice). У ньому чиновник розповів про те, як він намагається впроваджувати зміни в українській освітній сфері та які перешкоди трапляються на шляху. Які у Міністерства першочергові плани? Ми працюємо над реформою старшої профільної школи, вона має стартувати у 2027 році, і це та реформа, яку так мріють бачити батьки та учні — коли дитина обирає предмети для навчання в старшій школі, коли вона має профіль підготовки, коли школа допомагає зорієнтуватися професійно. У вересні 2024 року ми очікуємо, що регіонами буде сформована мережа, які заклади освіти будуть трансформовані в академічні ліцеї і які, відповідно, в професійні коледжі. Чи вирішиться найближчим часом проблема з дефіцитом підручників? У 2024 році ми хочемо переглянути питання підручників. Відома проблема — якість підручників, їх друк, своєчасність їх надання закладам освіти, корупційні ризики, питання до експертизи підручників — все це потребує дій та змін. Сьогодні усіма функціями щодо підручників займається одна установа при МОН, ми хочемо розділити принаймні закупівлю підручників та їх експертизу, бо інакше виникає багато місця для спекуляцій та схем. Хто надрукує дефіцитні підручники, чи зросте оплата праці вчителів та як планують подолати освітні втрати — очільник МОН України анонсує впровадження кардинальних змін. Всеосвіта підготувала для вас добірку відповідей Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з інтерв’ю онлайн-ресурсу NV (New Voice). У ньому чиновник розповів про те, як він намагається впроваджувати зміни в українській освітній сфері та які перешкоди трапляються на шляху.

Які у Міністерства першочергові плани? Ми працюємо над реформою старшої профільної школи, вона має стартувати у 2027 році, і це та реформа, яку так мріють бачити батьки та учні — коли дитина обирає предмети для навчання в старшій школі, коли вона має профіль підготовки, коли школа допомагає зорієнтуватися професійно. У вересні 2024 року ми очікуємо, що регіонами буде сформована мережа, які заклади освіти будуть трансформовані в академічні ліцеї і які, відповідно, в професійні коледжі. Чи вирішиться найближчим часом проблема з дефіцитом підручників? У 2024 році ми хочемо переглянути питання підручників. Відома проблема — якість підручників, їх друк, своєчасність їх надання закладам освіти, корупційні ризики, питання до експертизи підручників — все це потребує дій та змін. Сьогодні усіма функціями щодо підручників займається одна установа при МОН, ми хочемо розділити принаймні закупівлю підручників та їх експертизу, бо інакше виникає багато місця для спекуляцій та схем. Як Міністерство планує змінити підхід до викладання предмета «Захист України»? Це буде модельна програма за ключовими напрямками знань, які ми повинні дати дітям для захисту власної країни. Маємо кошти для навчання фахівців, які будуть викладати цю дисципліну, та закупівлю необхідного обладнання. Наша мета — не тільки практичні навички старшокласників з надання першої домедичної допомоги, стрілецької підготовки, управління БПЛА, але й розуміння, чому важливо захищати Україну. Як можна буде подолати освітні втрати? На жаль, наші дії обмежені фінансово, і ми не можемо запустити велику національну програму подолання втрат та розривів. Ми можемо собі дозволити додаткове онлайн-навчання. Загальний рівень освіти можна вивести на добротний європейський рівень. Ми бачимо, що ряд шкіл в містах справляються, і учні показують результати в PISA не нижче результатів, які показують їх однолітки в Німеччині чи Британії.

У чому полягають проблеми впровадженням реформи НУШ? Проблема сфокусована більшою мірою в базовій школі. Базова школа НУШ певною мірою провисла. Відбувся такий собі обман дітей, коли вони вийшли з нової молодшої школи і в п’ятому класі повернулися назад до ціннісних підходів старої школи. Я не буду узагальнювати. Але так, маємо проблему. Ми маємо повернути до прогресивного вибору навчальних програм значну частину вчителів, а це означає їх якісне підвищення кваліфікації. Як сьогодні проявляється невротизація процесу освіти? Ми дуже наголошуємо на тому, що навчальний процес — це частина життя, де людина має право робити помилки. Цей страх помилки йде ще від старих радянських цінностей школи, авторитарної за природою, де твоя думка нікого не цікавить, де є лише одна правильна відповідь. Звідси ця нетерпимість до помилок, страх помилитися і у вчителів, і в дітей ця невротизація. Ми маємо давати дітям простір, де б вони робили помилки, аналізували їх та йшли у доросле життя з досвідом Наскільки виросте заробітна плата вчителів у 2024 році? В рамках загального підвищення мінімальної зарплати ми маємо два підвищення. Перше в січні, а друге у квітні. Після цього заробітна платня вчителя буде в межах від 10 до 15 тис. грн залежно від категорії надбавок та іншого. Ми розуміємо, що цього недостатньо, особливо враховуючи національну місію, що несе вчитель. Тому хочемо зробити ставку вчителя більш масивною в загальному тілі заробітної плати. При цьому, щоб було кілька надбавок зрозумілих, тому що сьогодні для вчителів існує близько 60 надбавок, і сам вчитель часто не розуміє, як формується його зарплата. Ми прив’язуємо розмір заробітної плати до кваліфікації вчителя.

Корисні посилання

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок