Новини Профспілки

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

На Рівненщині хочуть створити Центр національно-патріотичного виховання та позашкільної освіти. Для цього пропонують депутатам об'єднати три заклади: обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді, обласний центр національно-патріотичного виховання та станцію юних натуралістів. Суспільне питало у сторін, дотичних до процесу, що стало підставою для такої ідеї та як вони до неї ставляться.

Позиція директора закладу

Директор центру національно-патріотичного виховання Юрій Шадий Суспільному розповів, що про плани щодо об'єднання колектив закладу не повідомляли:

"Ми отримали такий лист і готувалися до зустрічі з трудовими колективами. Звернулися в обласну раду, яка сказала, що це рішення не готове, має бути концепція, мають бути нормальні розрахунки, має бути філософія. Наступного дня був лист від департаменту, що скасовуються ці збори, про те, що концепція не готова, про те, що всі заклади будуть запрошені на розробку такої концепції і це буде суспільне слухання фахівців галузі тощо".

Станом на 14 березня обговорення не провели, проте це питання винесли на гуманітарну комісію.

"І мені випадково повідомили, що "ваше питання не знялося і воно виноситься на комісію." Коли я прийшов на комісію, була заступниця Петра Коржевського - Марина Валентинівна, яка представляла концепцію позашкілля, яку вона сама особисто придумала. Тобто це не експертиза, це не обговорення, це не дослухування до думки громадськості і пішло-поїхало. Чомусь освітня комісія вирішила, що ось така сира — нікчемна, відверто скажу, концепція має право на існування", — каже Юрій Шадий.

Суспільне намагалось отримати позицію інших двох закладів. У станції юннатів поки від коментарів вирішили утриматись, з центром технічної творчості зв'язатись на момент виходу матеріалу не вдалось.

Позиція МОН

Начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи Міністерства освіти і науки Вадим Овчаренко на своїй Facebook-сторінці опублікував звернення міністерства до органів місцевого самоврядування. У ньому зазначено, що злиття трьох закладів в один порушує закони "Про позашкільну освіту" та "Про місцеве самоврядування". Також в зверненні йдеться, що МОН закликало не реформувати заклади позашкілля під час воєнного стану.

Позиція обласного департаменту

В обласному департаменті освіти та науки повідомили, що справді отримували таке звернення.

"Закону це точно не суперечить. Державна політика спрямована насамперед на те, щоб кожній дитині надати право. Восени ми проговорювали це питання, була робоча зустріч в обласній раді. Були присутні всі керівники обласних комунальних закладів, проговорювали це питання з ними. Безпосередньо зустрічі з колективами не проводилися", — каже заступниця директора департаменту освіти та науки Марина Пашковська.

В департаменті зазначають, що злиття закладів планують, аби діти в громадах мали доступ до всіх напрямків позашкілля.

"Однією з таких потреб, чому є необхідність об'єднати ці заклади — це налагодити співпрацю з тергромадами. В цьому випадку громадам потрібно запропонувати комплексну послугу позашкільної освіти. Є громади, в яких функціонують заклади позашкільної освіти, які вони фінансують зі свого бюджету. Є громади, які фінансово неспроможні і їм треба допомогти, запропонувати якісь послуги позашкільної освіти, запровадити там гурткову роботу, коли керівник гуртка буде працювати в нашому обласному закладі, але гурток буде в тій тергромаді. Причому актуальною дуже є розширення позашкільної освіти в сільській місцевості", — додала Марина Пашковська.

Що кажуть в облраді

Голова комісії з питань гуманітарної політики облради Алла Черній каже, що під час засідання комісія внесла свої зауваження щодо концепції реорганізації.

"Рішення було вивчити питання, долучити експертну групу і продовжити обговорення. У середу президія, оскільки комісії до президії уже завершують свою роботу, то буде обговорено, які комісії брали це питання на розгляд і буде прийнято рішення: або знімається це питання... Але автором концепції і проєкту рішення був департамент, тому він, з огляду на те, якого резонансного значення набула ця тема, — має повне право зняти це питання з розгляду", — сказала Алла Черній.

джерело

Корисні посилання

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок