Новини Профспілки

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

Вторгнення росії в Україну не було для нас повною несподіванкою – стягування військ до наших кордонів, оголошення тривалих їх навчань, розмови про можливість нападу, анексія Криму – не давали спокою.

  • Яка війна? Це не про нас! Подібне не може бути у ХХІ сторіччі! Думки змінювали одна одну.

Усупереч здоровому глузду 24 лютого 2022 року таки напад росії на Україну розпочався!

Весь колектив, у повному складі, розпочав робочий день! Паніки не було. Скоріше гнітила мовчазна тиша. Оцінивши ситуацію, прийняли рішення продожити роботу в дистанційному режимі. По дорозі додому зауважила, що в місті, в транспорті людей було як зазвичай. Тривожність не відступала, а пізніше посилилася через черги людей до банкоматів, аптек, до кас супермаркетів… Дефіциту харчів не було. Атмосфера в чергах - спокійна і доброзичлива, попри те, що похмурих та стривожених облич значно збільшилося.
               Усвідомлення того, що біда невідворотна прийшло тоді, коли керівник Офісу президента Михайло Подоляк повідомив про те, що Президент України Володимир Зеленський підписав указ про створення на базі обласних державних адміністрацій військових адміністрацій, а прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сповістив, що Чорнобильська зона відчуження і всі об'єкти Чорнобильської АЕС взяті під контроль російськими збройними угрупованнями.

 Тривожний черговий дзвінок від дітей, серед ночі сповістив про мобілізацію, безперервних рух автомобілів в напрямку Львова. В душі перепліталися страх, лють, біль!

Прийняти агресію, тим  більше загарбницьку війну росії проти України поза межами мого розуміння...

                                                                                     М. Ковальчук

********

Фактично весь лютий 2022 року, перед  вторгненням росії 24 лютого на територію України був тривожним,  виходячи із фактичних дій накопичення росією військ на кордоні з Україною, проведення спільних військових навчань Росії і Білорусії, відомостей засобів масової інформації щодо даних розвідки про підготовку росії до вторгнення в Україну, переговори президента США та перших осіб країн західної Європи з Президентом росії щодо деескалації  військ на кордоні з Україною. Однак, все ж була надія, що Путін лише має намір залякати світ своєю армією і показати роль росії в світовій політиці, відвернути Україну від   шляху інтеграції в Європейський Союз.

   Вибухи в Рівненському аеропорту, а в подальшому звістка  про напад росії на Україну визвала в членів всієї сім' ї шок.  Про серйозність намірів Путіна щодо загарбання України свідчили події з фронту.

Остаточно розуміння того, що почалася війна, прийшло після обговорення подій на роботі.

                                                                                                      Г. Антипчук

****

Ніколи не думала, що слово ВІЙНА, промовлене рано-вранці, може бути по справжньому реальним. Моя родина прокинулась з надією провести звичайнісінький день: хто у школі, хто на роботі. Дозволити собі не вийти на роботу я не могла - там моя друга родина. Зібравшись на нараду та обговоривши ситуацію, було вирішено, задля безпеки, працювати дистанційно та бути поруч своїх рідних. Питання виїзду з міста чи за кордон не стояло взагалі.

           Але…. Чоловік і старший син настирно наполягали, задля безпеки малолітнього сина і мене, виїхати в Закарпаття. Аргументом було ще і те, що їм легше буде боронити неньку Україну, коли вони знатимуть, що ми у безпеці.

           Той день був дуже жахливим: сповнений сліз, заперечень, благань, тиску і протистояння. Я ніколи не могла навіть дозволити собі думати, що я зможу залишити своїх найрідніших - сина та чоловіка і податись в світ з однією валізою.

В надії, що мною буде прийнято рішення їхати, чоловік не     стомлювався переконувати у правильності такого рішення.            

Страшний день минув і настала найтривожніша в моєму житті ніч. Вікна мого дому виходять на трасу Київ – Чоп. І ту картинку, що відкривалась мені, я не забуду ніколи. Дорога в бік Львова була завантажена в дві смуги. Складалось враження, що всі українці тікають з країни, а в зворотній бік, зі страшенним гуркотом, рухались військові автомобілі. Саме тоді прийшло важке рішення: пів серця залишити вдома, а пів забрати з собою до рідні у Закарпаття, які наполягали негайно спасати дітей. І почався тиждень в Закарпатті: волонтерили ліками, плели сітки у школі, донатили. А душа рвалась додому. Здавалося, попри всі загрози, що саме там зможу принести більше користі… 

         Я точно знаю: ВІЙНА закінчиться і ПЕРЕМОГА буде за нами! Наближаймо дружно її швидше!

                                                                                       Оксана Ковальчук

На підтримку збройних сил України, територіальної оборони було організовано та проведено акцію «Візьми книгу – допоможи ЗСУ», з профспілкового бюджету переказані кошти на відповідні рахунки Національного банку України, Фонду солідарності Федерації профспілок області. Долучалися до волонтерського руху: плетіння сіток, сортування одягу для тимчасово переміщених осіб, тощо. Обласна рада Профспілки оперативно реагувала  на численні звернення від керівників та працівників закладів освіти та надавала відповідні роз’яснення, документи щодо особливостей застосування норм трудового законодавства під час дії правового режиму воєнного стану на особистому прийомі, телефонічно, через електронну пошту, вайбер-зв'язок, надавала матеріальну допомогу,

Обласною організацією Профспілки, її організаційними ланками у 2022 році надана фінансова допомога на загальну суму 3655,5 тис. грн.:

для Збройних Сил України :

коштами -1755,5 тис. грн.,

гуманітарна допомога – 561,2 тис. грн.;

внутрішньо-переміщеним особам:

коштами - 217,8 тис. грн.,

гуманітарна допомога -  260,5 тис. грн.;

допомога сім'ям загиблих, тим, хто потрапив у складне становище - 570,2 тис. грн.;

інше ( воїнам ЗСУ) – 290,3 тис. грн.

 

Рівненська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України станом на 29.01.2023

надала профспілкової допомоги ЗСУ, іншим формуванням що беруть участь в обороні України, внутрішньо переміщеним особам, членам профспілок, які постраждали в наслідок бойових дій у зв’язку з вторгненням РФ на територію України

№ з/п

Назва організації Профспілки

Допомога коштами ЗСУ

Тис. грн.

Допомога

Коштами внутрішньо переміщеним особам(ВПО) тис. грн.

Гуманітарна допомога

ЗСУ тис. грн.

Гуманітарна допомога ВПО

Тис. грн.

Допомога сім’ям загиблих, тим хто потрапив у складне становище

Тис. грн.

Інше

тис. грн.

(воїнам ЗСУ)

Разом станом на 29.01.2023

Тис. грн.

1.

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Обласна організація працівників освіти і науки України

1755,5

217,8

561,2

276

620,2

340,3

3771

2

В тому числі за грудень-січень

-

-

-

15,5

50

50

115,5

Життя не завмерло, продовжується, І як ніколи, під час війни, вимагає неабиякого згуртування, перегляду цінностей, зосередження кожного на внутрішніх резервах, які обов’язково мають бути скеровані на перемогу.

 У зв’язку з військовими діями та правовим режимом воєнного стану, оголошеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», Основні заходи ради Рівненської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на 2022 рік були відкореговані, доповнені заходами, що передбачали надання допомоги ЗСУ, їх сім'ям, теробороні, внутрішньо переміщеним особам, тощо і виконувалися за необхідності та потреби з актуальних питань, які вимагали оперативного вирішення.

У 2022 році було проведено 2 засідання ради, 7 засідань президії ради ООП, на яких розглядалися планові та інші актуальні питання статутної діяльності галузевої Профспілки, зустрічі з керівниками та профактивом з питань дотримання трудових і соціально-економічних прав спілчан в умовах воєнного стану.

З метою відстоювання соціально-економічних інтересів та трудових прав членів Профспілки обласна рада Профспілки, профактив організували та надіслали звернення особисто Голові Верховної Ради України Р.Стефанчуку, народним депутатам України з Рівненщини щодо:

* вирішення проблемних питань освітян, зокрема і передбачення видатків на освіту відповідно до норм законодавства (законопроєкт України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»),

*неправомірності діям з боку влади України, наступом на права профспілок (законопроєкти № № 6420 та 6421),

* недопущення прийняття статті 11-5 у запропонованій редакції, що загрожує незаконному відчуженні земельних ділянок державних закладів освіти (законопроєкт № 7588 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності»).   

Продовжувалася співпраця з органами управління освітою, керівниками закладів освіти, з департаментом освіти і науки облдержадміністрації, іншими органами місцевої влади, Федерацією профспілок області, з територіальною державною інспекцією з питань праці. У червні 2022 року обласним відділенням Національної служби посередництва і примирення була підтверджена репрезентативність Рівненської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на територіальному рівні.

Здійснювався громадський контроль у закладах і установах освіти за додержанням трудового законодавства в умовах воєнного стану.

     Проведено 49 перевірок дотримання законодавства про працю в 44 юридичних особах, якими виявлено 72 порушення трудового законодавства в оплаті праці, процедурі скорочення або переведенні працівників, тощо, правову експертизу 3 проєктів нормативно-правових актів керівників закладів освіти та органів місцевого самоврядування.

Складено 25 процесуальних та інших документів.

На звернення, заяви, клопотання, скарги членів Профспілки надано 1834 консультації з правових питань, із яких 328 в письмовій формі.

Навчання профактиву проводилося через проведення нарад та семінарів очно, дистанційно, за змішаною формою.

Обласною радою Профспілки проведено 7 навчальних семінарів, 8 - нарад голів територіальних організацій Профспілки, первинних профспілкових організацій прямого підпорядкування, на яких розглядалися нагальні питання.

          На базі Львівської обласної організації Профспілки проведено міжобласний семінар на тему «Мотиваційні аспекти діяльності профспілкових організацій у територіальних громадах та укрупнених адміністративних районах».

Працівники виконавчого апарату Рівненської обласної ради Профспілки брали участь у семінарах  в Дубровицькій, Костопільській, Гощанській, Березнівській ОТОП. Надавали допомогу профактиву у веденні профспілкової документації з виїздом  на місця у Радивилівській, Острозькій, Гощанській, Корецькій, Дубенській ОТОП.

Обласна рада Профспілки оперативно реагувала  на численні звернення від членів Профспілки, профактиву, керівників та працівників закладів освіти та надавала відповідні роз’яснення, документи щодо особливостей застосування норм трудового законодавства під час дії правового режиму воєнного стану на особистому прийомі, телефонічно, через електронну пошту, вайбер-зв'язок.

На звернення, заяви, клопотання, скарги членів Профспілки, профактиву надано 1834 консультації з правових питань, із яких 328 в письмовій формі.

Програмою обласної ради Профспілки «Оздоровлення членів Профспілки та їх дітей в 2022 році передбачалось оздоровити в санаторіях 240 осіб, в пансіонаті «Пролісок» - 150 осіб.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну суттєво вплинуло на виконання програми з оздоровлення спілчан. Повністю було припинено відпочинок членів Профспілки і їх дітей на базі відпочинку «Водник». З об’єктивних і суб’єктивних причин не було організовано санаторно-курортне лікування в санаторії «Горинь». Програма виконана лише на 50% (оздоровлено 204 особи). Загалом на оздоровлення спілчан використано майже 500 тис. грн. з бюджету обласної ради Профспілки.

Організаційно і фінансово забезпечувалося діагностичне обстеження на апараті «Мамограф» у Рівненському обласному клінічно-діагностичного центрі ім. В. Поліщука пройшло 45 спілчан, на що виділено 10000 грн. з бюджету обласної ради Профспілки.

Для 925 дітей членів Профспілки проведено та профінансовано обласні новорічно-різдвяні заходи на суму 374 тис. грн. З них 110 тис. грн. - на аналогічні регіональні заходи.

Обласна рада Профспілки забезпечувала цілеспрямовану роботу щодо формування громадської думки про діяльність організації через власний сайт, Фейсбук, співпрацю зі ЗМІ тощо, де розміщено понад 120 новин, статей, публікацій, інтерв’ю.

 Упродовж 2022 року підготовлено та видано ІІІ випуск літопису «Вчительська доля», інформаційно-довідкові матеріали «Про профспілкові нагороди», «Окремі форми навчання профспілкового активу», «Дії виборного органу щодо зміни назви первинної профспілкової організації при реорганізації закладів освіти», «Юридичні коментарі до  змін  в трудовому законодавстві», «Мовні тонкощі». Систематизоно та розміщено 38 роз’яснень з питань трудового законодавства в період воєнного стану у  методичних матеріалах.

В умовах воєнного стану ОРП особливої уваги приділяла наданню матеріальної, юридичної і психологічної допомоги членам Профспілки, їх моральної підтримки.

У 2022 році на звернення організаційних ланок обласної організації Профспілки проводилась робота щодо нагородження членів Профспілки, профспілкових працівників та активістів, соціальних партнерів, які сприяють діяльності Профспілки у виконанні статутних завдань. Підготовлено 125 подань до нагородження спілчан, із них:

  • нагрудним знаком ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

«Заслужений працівник Профспілки працівників освіти і науки України» - 1,

  • нагрудним знаком ЦК Профспілки працівників освіти і науки України «Профспілковий лідер» - 4,
  • нагрудним знаком ФПО «Профспілкова доблесть» - 8,
  • Почесною грамотою ФПО - 3,
  • до Золотого фонду Рівненської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України - 4,
  • Почесною грамотою ради обласної організації Профспілки – 98.

На підтримку Збройних Сил України, територіальної оборони було організовано та проведено акцію «Візьми книгу – допоможи ЗСУ», з профспілкового бюджету переказані кошти на відповідні рахунки Національного банку України, Фонду солідарності Федерації профспілок області. Долучалися до волонтерського руху: плетіння сіток, сортування одягу для тимчасово переміщених осіб, тощо.

Обласною організацією Профспілки, її організаційними ланками у 2022 році надана фінансова допомога на загальну суму 3655,5 тис. грн.:

Основні заходи на 2023 рік, спрямовані на захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів кожного члена Профспілки, організаційне і фінансове зміцнення, ефективну та змістовну роботу організаційних ланок всіх рівнів.

Зі сльозами радості і криком душі! З розумінням того, що набуття вмінь захистити себе і оточуючих має стати першочерговим завданням…

**********

     Значення перемоги важко переоцінити. Це буде перемога не тільки України на російським агресором. Це буде Перемога демократії над автократичним режимом, який в росії поступово переріс в тоталітарний;  визнання України  як повноцінного члена Європейського  союзу та потенційного члена НАТО; визнання українського волелюбного народу у всьому цивілізованому світі.

   Надіємося, що перемога над агресором покладе початок реальної боротьби із корупцією,  реального об’єднання заходу  сходу  України в єдиний народ із чітко визначеною національною ідеєю.

    Профспілки після перемоги, враховуючи демократичний шлях України, при якому зменшується регулювання держави  в  питаннях трудових відносин, як атрибут цивілізованої держави, мають стати найнадійнішою формою представництва інтересів найманих працівників на ринку праці. Для цього мають запроваджуватися нові форми роботи та  представництва профспілок у соціальному діалозі  органів  влади, роботодавців, громадських організацій.

 

                                                                      Георгій  Антипчук

Корисні посилання

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок