ВУЗЛИКИ НА ПАМ'ЯТЬ

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

Осінь, загалом, сама по собі, має властивість пригнічувати емоційний стан людини через короткий сонячний день та часту похмуру погоду, що на сьогоднішній день нерідкою ускладнюється відсутністю світла в оселях.
І, певне, в таких умовах піддатися депресивному стану дуже легко - достатньо просто "скласти руки" і "піти" за своїм настроєм. Але, чи не саме цього і прагнуть наші оскаженілі сусіди? Тому час вирішувати кожному з нас: чи варто давати ворогу привід радіти з наших труднощів і підживлюватися нашими переживаннями? Виграє завждий той, хто більш добродушний, винахідливий, терпеливий та витривалий.
Тож, ми маємо триматися і обов'язково перемогти, а тому  пережити, у тому числі, і всі можливі блекаути, зберігши своє емоційне здоров'я.
У такі моменти багатьох найбільше пригнічує неможливість контролювати зовнішню ситуацію: повітряні тривоги, позапланові відключення світла, відсутність періодично води та опалення...
Але, попри все, ми все ж можемо підтримувати рівновагу за допомогою, здавалося б простих дій, наприклад:
- залити завчасно в термос кип'яток або ж чай чи каву;
- запастися консервами чи харчами, що мають тривалий термін зберігання, а свіжозготовану їжу можна покласти у термопакети або загорнути у фольгу, підійде навіть звичайнісінька газета, складена у декілька шарів - вона дуже добре утримує сталу температуру;
- пластикові пусті бутилі або бочки можна використовувати для зберігання певного запасу води в оселях;
- заряджати за першої нагоди павербанки, ліхтарики та світловідбивачі для пересування в сутінках тощо.
Загалом, утримувати почуття контролю за ситуацією, а отже, внутрішню рівновагу, допоможуть любі дії, які  спрямовані на випередження подій. Нехай кредом кожного на найближче майбутнє стане правило: "Краще "пере...", ніж "недо..."
Ми можемо намагатися користуватися кожною зручною можливістю, яке дає нам наше життя сьогодні, пам'ятаючи при цьому, що у цьому світі не все і не завжди залежить від нас. А отже, чим більше в запасі продуманих варіантів розвитку подій, тим легше впоратися зі стресом.
Домовляючись про зустрічі чи виконання певної роботи, оговорення заздалегідь форс мажорних обставин, допоможе знизити ризики і дати певний простір для дій.
Ми не можемо контролювати зовнішні обставини, але ми можемо контролювати процеси в межах своєї зони відповідальності - і альтернативні варіанти дій стануть нам в нагоді.
Краще запланувати заздалегідь, чим можна себе зайняти у довгі темні вечори без світла і не сидіти самотньо та безцільно в цілковитій темряві.
Наш мозок на темряву реагує як на сигнал підготовки до "сну", тобто, відпочинку. Тому невеличкий промінчик світла у такий момент від свічки або від акумулятора - одразу "надішле" сигнал, що спати ще не час і можна продовжити щось робити.
Наші бабусі та дідусі зустрічалися на вечорницях лише при горінні маленького каганця: вони примудрялися співаючи, вишивати, шити та прясти... Можливо, саме пісні  додавали їм сил та натхнення у довгі осінньо-зимові вечори...  Згадаймо, як кияни співали в метро під час ракетного обстрілу міста... Вчені стверджують, що народні пісні за своєю енергетикою наближені до молитовних вібрацій.
Також, можна запланувати на такі випадки спільні вечірні прогулянки тощо...
Іде жорстока війна і у безсильній злобі  ворог може продовжувати намагатися руйнувати інфраструктуру країни, залишаючи нас без освітлення. Але, якщо душа сповнена справжнім світлом віри, надії та любові - це світло знищити ніхто ніколи не зможе!
У цьому світі нічого вічного не буває! Отже, мине і ця страшна війна!
Нам потрібно лише витримати!

Сімейний психолог Алла Веленко

Ілюстрація: Альона Жук.

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок