ВУЗЛИКИ НА ПАМ'ЯТЬ

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

Читаю народні спостереження на Благовіщення. Це велике свято. Настільки велике, що "навіть птиця не в'є свого гнізда". Благовістить на весну. Кажучи про "заборони" ходити в ліс, мабуть, швидше потрібно зважати на пересторогу. В цей період все живе оживає та"повертається з ирію". Виходять з барлоги ведмеді, з нір - борсуки і єноти, з трухлявих пнів - їжаки, а з мурашників - мурахи.

Існує прислів'я: "На Благовіщення весна зиму остаточно переборола". Та все ж застережливі радили: "На Благовіщення зими не лай, а саней не ховай". Досить часто можна почути відусіль критику щодо порушення екології, тому і зима ніби-то перекочувала - відтермінувалася на місяць-другий.. Екологія і справді змінилася, але явище "зимового засніження" у квітні спостерігали і наші предки.. В українському фольклорі є казка "Як квітень до березня в гості їздив". У ній же згадується, що березень - ніякий не теплий місяць, ще й з натяком, що у травні відчутні ті березневі прохолодні відголоси, так би мовити, через те, що Травень допоміг Квітню подолати березневі хитрощі..

Мотивом свята Благовіщення служать євангельські розповіді про добру звістку (Благовіщення) діві Марії від архангела Гавриїла про те, що вона народить сина Божого, зачатого духом святим.

Святкування Благовіщення було встановлено у IV столітті. За повір'ям, це - найбільше свято на землі і на небі.

Селяни вважають, що до Благовіщення земля відпочиває та сили набирається, а в цей день Господь благословляє рослини і все починає рости. Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень. Не зважаючи на погоду - теплу чи холодну, урожай має бути як не на одне, то на інше.. На Благовіщення дощ - вродить жито, а якщо гроза - до теплого літа, врожаю горіхів, якщо вітер, туман - на врожайний рік.

Читаю календар. Сьогодні ще й Всесвітній День здоров'я. Що ж, будьте здоровими. Зі святом, друзі..

Вузлики на пам'ять

Гімн профспілок