ВУЗЛИКИ НА ПАМ'ЯТЬ

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


33028, м. Рівне, проспект Миру, 7-А
E-mail: rivneorp@icc.rv.ua

“...Здорова любов до себе – це велика духовна цінність. Людина, яка не любить себе, не зможе любити і нікого іншого ніколи. Перша хвиля кохання має виникнути у твоєму власному серці. Якщо в тобі не виникає любові до себе самого, не може виникнути любові і ні до кого іншого, тому що всі інші люди від тебе далі, ніж ти сам. Людина має прагнути любити своє тіло, людина має прагнути любити свою душу, людина має прагнути любити всю свою цілісність. І це природно; інакше ти взагалі не зможеш вижити. І це красиво, бо це прикрашає тебе. Людина, яка любить себе, стає витонченою, елегантною. Людина, яка любить себе, обов'язково стане більш мовчазною, більш медитативною, більш молитовною, ніж та, яка себе не любить.

Якщо ти не любиш свій дім, ти не будеш його прибирати; якщо ти не любиш свій дім, ти не фарбуватимеш його; якщо ти його не любиш, ти не оточиш його прекрасним садом, з лотосовим ставком. Якщо ти любиш себе, то створиш довкола себе садок. Ти спробуєш виростити свій потенціал, спробуєш висловити все, що чекає в тобі виразу. Якщо ти себе любиш, то продовжуватимеш поливати себе, живити себе. І якщо ти любиш себе, ти здивуєшся: тебе любитимуть інші. Ніхто не любить людину, яка не любить себе сама. Якщо навіть ти не можеш себе любити, хто ще про це турбуватиметься? І людина, яка не любить себе, не може залишатися нейтральною. Пам'ятай, у житті ніде немає нейтральності. Людина, яка не любить себе, ненавидить - їй доведеться ненавидіти; життя не знає жодної нейтральності. Життя – це завжди вибір.

Якщо ти не любиш, це не означає, що ти можеш просто залишатися в цьому стані, що не любить.

Ні, ти ненавидітимеш. А людина, яка ненавидить себе, стає руйнівною. Людина, яка ненавидить себе, буде ненавидіти всіх інших - вона така зла, насильницька, вона залишається в постійній люті. Людина, яка ненавидить себе... як вона може сподіватися, що її любитимуть інші? Усе її життя зруйноване.

Любити себе – величезна духовна цінність. Нам потрібне навчання любові до себе. Але пам'ятайте, любов до себе не має на увазі егоїстичної гордині, зовсім немає. Фактично, вона має на увазі прямо протилежне..."

Тихон Сергій Кульбака